HUN-REN Generatív MI alapozó képzés

By HUN-REN (external) 2024-10-15

Tájékoztatás: A kurzus betelt! Lesz következő alkalom meghirdetve, az időpntról fogunk tájékoztatást küldeni.

Kedves Kollégák!

A mesterséges intelligencia gyorsan fejlődő területén a generatív MI eszközök óriási potenciált mutatnak és alapvetően befolyásolják a tudományos munkát is: lehet velük tartalmat keresni, szöveget íratni vagy újraírni, sőt akár egyszerűbb adatokat is elemeztetni.

A képzés célja, hogy körbejárja a generatív modellek (elsősorban nyelvgenerálók) képességeit, korlátait és használati irányelveit. A fogalmi alapok áttekintését követően megnézzük, hogy milyen jellemző kutatási feladatokra hogyan érdemes használni őket (prompt-írás), melyik feladatra milyen modelleket lehet a legjobban használni (eszközválasztás) és mely alkalmazások milyen költség mellett érhetőek el. Bemutatjuk azt is, hogy milyen elvárásokkal kell tisztában lenni ezeknek az eszközöknek a használata során, például az adatkezelés, a használat feltüntetése, és a folyóiratok elvárásainak megismerése kapcsán.

A képzés több pontján interaktív formában mutatjuk be a generatív MI eszközök gyakorlati alkalmazását. Ehhez szívesen látunk saját kutatási kérdéseket és adatokat is. Ezek beküldését [kutatási adatokat tartalmazó adatbázis (.csv, .xlsx) és egy mondatban összefoglalt kutatási kérdés, ami kapcsolódik az adatokhoz] 2024. október. 11. pénteken éjfélig várjuk a genai@tk.hun-ren.hu címen vagy az alábbi mappába feltöltve, hogy be tudjuk építeni a képzésbe. A beküldött adatok kapcsán a beküldő vállalja, hogy azokat - a beküldő nevének feltüntetésével vagy megjelölt cikk/kézirat hivatkozása mellett - felhasználhatjuk oktatási célra időkorlát nélkül.

Részletes tematika itt vagy az alább csatolt képen megtekinthető.

Bemeneti követelmény nincs. A kurzushoz saját laptop és lehetőség szerint ChatGPT hozzáférés szükséges (az ingyenes verzió is elegendő, nem feltétlenül szükséges előfizetés).

Képzés időpontja: 2024. október 15. 9:30 - 15:00 Helyszín: HUN-REN Központ, 1052 Budapest, Piarista utca 4., III. em. tárgyaló. Új helyszín: HUN-REN Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet 1053 Budapest, Reáltanoda utca 13-15.

Várunk szeretettel a képzésen!

Üdvözlettel, Sebők Miklós, Kiss Rebeka